Груша сорт Ноябирьська Молдавії (Ксенія, Xena)

Зимова груша. Сорт-еталон. Автор сорту Ксенія Душутін (Микола Крюгер х Тріумф Вієнна). Популярний в Європі сорт, завдяки високим товарним якостям плодів і здатності для тривалого зберігання. В Євросоюзі сорт названий на честь автора і поширюється під назвою Ксенія (Xena).

Знімна стиглість настає в першій декаді жовтня, споживча стиглість - на початку грудня. Найкращі смакові якості Ноябирьська набуває після зберігання. У супермаркетах, завдяки своєму багатому смаку, користується високим попитом.

Плоди яйцевидно-подовженої форми, великі 300-400 (до 600) г. Шкірочка щільна, світло-зелена, при дозріванні - блідо-жовта, зі слабким рожевим рум'янцем. М'якоть ніжна, злегка масляниста, соковита, ароматна, освіжаюча кисло-солодка, має дуже високі смакові показники, дегустаційна оцінка - 4,8 бала. При зберіганні не втрачає пружність, соковитість і транспортабельність.

Дерево середньоросле з пірамідальної розлогою кроною. Швидкоплідне, високоврожайне. Добре сумісна з айвою. Вступає в плодоношення на груші лісовій з 4-5 року, на айві з 3-го року. Хорошим обпилювачем для Ноябирьської Молдавії сорт Вільямс літній. Сорт стійкий до парші та до бактеріального опіку. Зимостійкість висока. Промисловий сорт. У звичайних умовах груша зберігається до січня, в холодильнику до квітня.

Також більшість садівників звикло називати сорт скорочено «Ноябирьська», знали б вони, що є і такий сорт і він далеко не такий гарний, як вищевказаний.

Новые комментарии

09.08 | 15:46

Хочу придбати двохрічний саджанець абрикоса "Особливий Денисюка"

27.04 | 10:34

Есть ли доставка абрикосы в Днепропетровскую область

25.03 | 08:53

Доброго дня, чи є вишня?

01.12 | 06:41

Доброго дня, на якій прищепі у вас персики ? Саджанці одно чи дворічні? Дякую